Δημιουργία κενού στην άμυνα της χώρας από τη συνεισφορά μας στην Ουκρανία

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς

Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Γ. Δένδια

Επικρατείας, κ. Χ. Γ. Σκέρτσο

 

Θέμα: «Δημιουργία κενού στην άμυνα της χώρας από τη συνεισφορά μας στην Ουκρανία»

 

Ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε σε «κενά στις δικές μας αμυντικές ικανότητες», που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της συνεισφοράς μας στην Ουκρανία.

Η δημόσια αυτή δήλωση του Πρωθυπουργού έρχεται σε συνέχεια άλλων δηλώσεων του Ουκρανού Προέδρου για ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας του από την Ελλάδα, καθώς και παλαιότερων δηλώσεων ξένων ηγετών, όπως του Γερμανού Καγκελαρίου, για αποστολή τεθωρακισμένων από τη χώρα μας. Ωστόσο, ποτέ δεν υπήρξε σαφής ενημέρωση για τα είδη και τις ποσότητες υλικού αμυντικής βοήθειας από πλευράς της χώρας μας προς την Ουκρανία, ούτε και σαφής τεκμηρίωση επί της αντίστοιχης επίδρασης στην αμυντική ικανότητα της Ελλάδας, παρά μόνον γενικόλογες διαβεβαιώσεις.

Η παραπάνω δήλωση του Πρωθυπουργού αναζωπυρώνει την προϋπάρχουσα ανησυχία και τα εύλογα ερωτήματα για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της Ουκρανίας (παρελθοντικές, τρέχουσες και μελλοντικές), ενώ εμπεριέχει και αντίφαση αναφορικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας Ν. Δένδια, ότι η Ελλάδα πρόκειται να έχει τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις της ιστορίας. Η εν λόγω δήλωση του κ. Μητσοτάκη δεν συνάδει και ως προς τις διαρκείς διαβεβαιώσεις του ιδίου αλλά και λοιπών μελών της Κυβέρνησής του, από το βήμα της Βουλής (καθώς και στην αρμόδια Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων), περί μη αποδυνάμωσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας μας. Στην ίδια δήλωσή του, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «… θα δαπανήσουμε το 3% του ΑΕΠ μας για την άμυνα, εκσυγχρονίζοντας σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις μας …», ενώ εξέφρασε τις αγωνίες του για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, όταν από τις εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας μας οι βιομηχανικές επιστροφές για τη στήριξη και ενίσχυση της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) είναι μηδαμινές. Επίσης, αναφέρθηκε στο «… πόσο σημαντικά είναι τα βλήματα 155 χιλιοστών … να διασφαλίσουμε ότι θα εξορθολογήσουμε την παραγωγή, θα αυξήσουμε τα αποθέματά μας …». Όμως η κυβέρνηση, με συμμετοχή και του γραφείου του Πρωθυπουργού, αποφάσισε το οριστικό κλείσιμο και την αποθήκευση της γραμμής παραγωγής των μεταλλικών κορμών των βλημάτων 155 χιλ. καθιστώντας τη χώρα μας εξαρτημένη από εισαγωγές, ενώ επιπρόσθετα αποφάσισε την εκμετάλλευση της γόμωσης των πυρομαχικών 155 χιλ. κ.α. από ξένη εταιρία στα πλαίσια μιας παράδοξης υποτιθέμενης διαγωνιστικής διαδικασίας.

Παρά το γεγονός ότι έχει ζητηθεί αρκετές φορές από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η αναλυτική ενημέρωση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, επί των ανωτέρω ζητημάτων, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην ανταποκρίνεται.

Δεδομένου ότι, η αντιφατική στάση της κυβέρνησης, όσον αφορά στην ενημέρωση των μελών του κοινοβουλίου και της ελληνικής κοινωνίας, απειλεί να πλήξει το κύρος και το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελώντας μία πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας και τις εξωτερικές απειλές, ιδίως στις παραμεθόριες περιοχές και κυρίως στα νησιά μας.

Δεδομένου ότι, αν και η υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία, στην υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας, έναντι της παράνομης ρωσικής εισβολής, αποτελεί άμεση απόρροια των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και της αφοσίωσης της Ελλάδας στις αρχές του διεθνούς δικαίου, αυτή εν τούτοις δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Δεδομένου ότι, όλα όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός αποδεικνύουν ότι αφενός, το πολεμικό υλικό που στείλαμε ως χώρα στην Ουκρανία ήταν ενδεχομένως χρήσιμο και επιχειρησιακό για την Ελλάδα, αν και σε όλες τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης αναφερόταν ότι ήταν μη αναγκαίο και άχρηστο, και αφετέρου, το παραπάνω υλικό δεν αποκαταστάθηκε από όπου έφυγε, ιδιαίτερα εάν δόθηκε από τα νησιά και τον Έβρο.

Δεδομένου ότι, η διαρκής αδιαφάνεια στη λειτουργία της κυβέρνησης και ενημέρωσης επί των κρίσιμων εθνικών θεμάτων, σε συνδυασμό με τις αντικρουόμενες δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, δημιουργούν πληθώρα αναπάντητων ερωτημάτων, όσον αφορά στην εθνική άμυνα της χώρας και στην μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεδομένου ότι, εκτός του αριθμού των βλημάτων διαμετρήματος 155 χιλ. που εστάλησαν στην Ουκρανία, μέσω ΗΠΑ και Τσεχίας, με ενημέρωση της Επιτροπής Εξοπλιστικών και Συμβάσεων της Βουλής, παραδόθηκε και πρόσθετος σημαντικός αριθμός ίδιων βλημάτων χωρίς ενημέρωση της εν λόγω Επιτροπής.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1.      Ποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει, αναλυτικά και ειδικά, η χώρα μας για την υποστήριξη της Ουκρανίας, είτε σε διμερές επίπεδο, είτε σε επίπεδο διεθνών συμμαχιών και ποια είναι ακριβώς τα οπλικά συστήματα, τα μέσα, τα πυρομαχικά και ο οπλισμός που έχουν αποσταλεί στην Ουκρανία;

2.      Ποια είναι τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στην Ελληνική Άμυνα, σύμφωνα με τη σχετική δήλωση του Πρωθυπουργού; Σχετίζονται με τη συνδρομή μας στην Ουκρανία και έχουν συνέπειες ως προς αποτρεπτική ισχύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας; Αν ναι, πως προτίθεστε να αναπληρώσετε τα εν λόγω κενά;

3.      Προτίθεστε να ενημερώσετε τους πολιτικούς αρχηγούς και τα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων επί των προαναφερθέντων θεμάτων;

 

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Δημήτρης Μπιάγκης

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σκανδαλώδεις διαδικασίες ανάθεσης έργου εργοστασιακής συντήρησης και υποστήριξης μεταφορικών αεροσκαφών C-130Β/Η από την ΕΑΒ

Καταβολή επιδόματος σίτισης – στέγασης στους Υπαλλήλους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων