Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα: "Τεράστια ερωτήματα για την μη αποδοχή από το Υπουργείο Υγείας της αίτησης μετακίνησης Κερκυραίου Ογκολόγου από Νοσοκομείο της Πάτρας στο Ογκολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας"

 

Αθήνα, 6/6/2024

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Υγείας

 

Θέμα:  «Τεράστια ερωτήματα για την μη αποδοχή από το Υπουργείο Υγείας

της αίτησης μετακίνησης Κερκυραίου Ογκολόγου από Νοσοκομείο της Πάτρας

στο Ογκολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας»

 

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας δεν έχουν τέλος. Η Κέρκυρα, ένα νησί με 120.000 μόνιμους κατοίκους και περισσότερους από 2.000.000 επισκέπτες ετησίως διαθέτει ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο υποστελεχωμένο με πολλές κλινικές του να λειτουργούν στο όριο, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δομής και τους Κερκυραίους πολίτες να βιώνουν την ανασφάλεια και την καθημερινή μετακίνηση προς τα τριτοβάθμια νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας.

 

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το Ογκολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου που μετά την απώλεια της αείμνηστης Ογκολόγου, Άννας Μουζακίτη – Δαφνή,  η οποία μόνη της υπηρέτησε από την έναρξη λειτουργίας του εν λόγω τμήμα έως και την τελευταία ημέρα της ζωής της τον Φεβρουάριο του 2024 παραμένει χωρίς Ογκολόγο, την ώρα που εξυπηρετεί πλήθος συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και πραγματοποιεί δεκάδες θεραπείες καθημερινά.

 

Παρά τις υποσχέσεις, τις προκηρύξεις, τις προσπάθειες για την θωράκιση και στελέχωση του Νοσοκομείου της Κέρκυρας με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν έχει ακόμα εξευρεθεί Ογκολόγος για το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα, Γενικός Παθολόγος να εκτελεί οδηγίες από συνάδερφό του Ογκολόγο εξ αποστάσεως που έρχεται μια ή δυο φορές το μήνα από άλλο Νοσοκομείο για να μην κλείσει το τμήμα, ενώ ακόμα και η συνταγογράφηση των φαρμάκων γίνεται εξ αποστάσεως από Ογκολόγο που υπηρετεί σε άλλο νοσοκομείο.

 

Κι ενώ Κερκυραίος Ογκολόγος που υπηρετεί σε Ογκολογική Κλινική της 6ης Υ.Π.Ε. (σε Νοσοκομείο της Πάτρας που διαθέτει οκτώ ογκολόγους) κατέθεσε αίτηση μετακίνησης για το Νοσοκομείο της Κέρκυρας, τον τόπο καταγωγής του, ζητώντας να αναλάβει το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, το Υπουργείο Υγείας  δεν συμφώνησε στην μετακίνηση του εν λόγω ιατρού με την δικαιολογία ότι δεν μπορεί να αποδυναμώσει ένα τμήμα για να δυναμώσει ένα άλλο, γνωρίζοντας ότι  το Γ.Ν.Ν.Κέρκυρας δεν έχει ούτε ένα Ογκολόγο  ιατρό ενώ το άλλο διαθέτει οκτώ Ογκολόγους.

 

Δεδομένου ότι, η Ογκολογική Κλινική της Κέρκυρας δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή Ογκολόγο Ιατρό και καλείται να εξυπηρετήσει εκατοντάδες συμπολίτες μας και να πραγματοποιήσει καθημερινά εκατοντάδες θεραπείες.

 

Δεδομένου ότι, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για εκατοντάδες Κερκυραίους καρκινοπαθείς με τις συνεχείς μετακινήσεις και την εξ αποστάσεων συνταγογράφηση.

 

Δεδομένου ότι, η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη με μεριμνά ώστε το ύψιστο αγαθό της Υγείας να παρέχεται σε όλους τους πολίτες της χώρας απρόσκοπτα.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

1)      Για ποιον λόγο δεν πραγματοποιήθηκε το αίτημα μετακίνησης Κερκυραίου Ιατρού  - Ογκολόγου που υπηρετεί σε Νοσοκομείο της 6ης ΥΠΕ στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, όταν το Ογκολογικό Τμήμα λειτουργεί χωρίς την παρουσία Ογκολόγου εδώ και τέσσερις μήνες;

2)      Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου σας να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να στελεχωθεί επιτέλους το Ογκολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου της Κέρκυρας;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Μπιάγκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σκανδαλώδεις διαδικασίες ανάθεσης έργου εργοστασιακής συντήρησης και υποστήριξης μεταφορικών αεροσκαφών C-130Β/Η από την ΕΑΒ

Καταβολή επιδόματος σίτισης – στέγασης στους Υπαλλήλους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων