ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς

-Εσωτερικών

-Οικονομικών

Θέμα:              Θέσπιση Νομοθετικής Ρύθμισης για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης

και για τους πληγέντες βοηθητικούς χώρους από το καιρικό φαινόμενο

«Μπάλος»

 

Με την υπ’ αριθμόν Α.Π.:5756/10-6-2022 Ερώτηση που κατέθεσα προς εσάς, είχα περιγράψει εκτενώς το μέγεθος της καταστροφής από το καιρικό φαινόμενο «Μπάλος». Με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 44933/6-7-2022 Απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, γνωστοποιήθηκαν τα ποσά που κατανεμήθηκαν για την καταβολή επιδομάτων για την κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών.

Εντούτοις, επανέρχομαι εκ νέου, καθώς είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί, ότι σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις καταστροφών από καιρικά φαινόμενα, όπως του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανού», αλλά και των πλημμυρών της 8ης & 9ης Αυγούστου στους Δήμους Διρφύων - Μεσσαπίων και Χαλκιδέων (καιρικό φαινόμενο «Θάλεια») πέρα από τις βασικές αποφάσεις στις οποίες αναφερθήκαμε στην προηγούμενη ερώτησή μας, εκδόθηκαν συμπληρωματικά νομοθετικές ρυθμίσεις που προέβλεπαν ότι το επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών της παρ. 1 του άρθρου 1 της υπ' αρ. 33862/16.05.2019 (Β' 1699) κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, χορηγείται και στα νοικοκυριά και τους βοηθητικούς χώρους και αποθήκες της κύριας κατοικίας αυτών που έχουν πληγεί από τις σχετικές καταστροφές. Συγκεκριμένα:

Με την Απόφαση 89572/18.12.2020 προβλέφθηκε συμπληρωματική χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης «και στα νοικοκυριά των οποίων βοηθητικοί χώροι/αποθήκες της κύριας κατοικίας αυτών, πλήγηκαν από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» και των συνεπακόλουθων πλημμυρών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Ζακύνθου, Λευκάδας, Κορινθίας και Ευρυτανίας, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2020».

Με την Απόφαση 90719/23.12.2020 των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών προβλέφθηκε επίσης: «Το επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών της παρ. 1 του άρθρου 1 της υπ' αρ. 33862/16.05.2019 κοινής απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, χορηγείται και στα νοικοκυριά των οποίων βοηθητικοί χώροι/αποθήκες της κύριας κατοικίας αυτών, πλήγηκαν από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από την πλημμύρα της 8ης και 9ης Αυγούστου 2020 στους Δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων και Χαλκιδέων (Β' 1699)».

Με την Απόφαση 90719/2020 προβλέφθηκε επίσης συμπληρωματική χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης πολιτών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές» (ΦΕΚ 5718/Β/24.12.2020) και υπήρξε σχετική ρύθμιση για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για τους βοηθητικούς χώρους και τις αποθήκες των πληγέντων κατοικιών από το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Θάλεια».

Γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως η πολιτεία δεν έχει αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο τους πληγέντες από το φυσικό φαινόμενο «Μπάλλος», καθώς ουδεμία πρόβλεψη έχει πραγματοποιηθεί για τους βοηθητικούς χώρους/αποθήκες των κυρίων κατοικιών όπως συνέβη στις προηγούμενες περιπτώσεις που ακολούθησαν νομοθετικές ρυθμίσεις, πόσο μάλλον όταν αυτοί οι χώροι έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Να σημειωθεί επίσης ότι μεγάλος αριθμός πληγέντων του φαινομένου «Μπάλλος» δεν κατάφερε καν να ενταχθεί στους δικαιούχους των αποζημιώσεων καθώς επλήγησαν πολλές περιοχές και κατοικίες σε παραθεριστικές περιοχές, ενώ τα ποσά που ήδη έχουν δοθεί στους δικαιούχους είναι κι αυτά ανεπαρκή και δυσανάλογα συγκριτικά με τα ποσά που έχουν δοθεί και σε άλλους Δήμους που έχουν υποστεί καταστροφές από φυσικά φαινόμενα.

Επειδή, είναι χρέος της Πολιτείας να διασφαλίζει την Ισονομία και την Ισοπολιτεία.

Επειδή, είναι άδικο οι Νόμοι να εφαρμόζονται τμηματικά και επιλεκτικά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Επειδή, οι πολίτες της Περιφέρειας που υπέστησαν ζημιές είναι εκατοντάδες και τα ποσά που έχουν διατεθεί για την κάλυψη των ζημιών είναι μικρά και δυσανάλογα του μεγέθους της καταστροφής.

Επειδή, οι ζημιές επίσης στους βοηθητικούς και αποθηκευτικούς χώρους των πληγέντων από το καιρικό φαινόμενο «Μπάλος» είναι επίσης μεγάλες.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1) Εάν σκοπεύετε να προχωρήσετε στη θέσπιση Νομοθετικής ρύθμισης που θα προβλέπει τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για τους πληγέντες βοηθητικούς χώρους/αποθήκες των πληγέντων από το καιρικό φαινόμενο «Μπάλος», όπως συνέβη και για τα καιρικά φαινόμενα «Ιανός» και «Θάλεια»;

2) Εάν προτίθεστε να τροποποιήσετε τις υπ’ αριθμόν: 1) 93791/20-12-2021 (Α.Δ.Α.:ΩΘΥ146ΜΤΛ6-Ψ05) 2) υπ’ αριθμ. πρωτ. 25242/18-04-2022 (Α.Δ.Α.: 6Ε6Δ46ΜΤΛ6-7ΦΒ) αποφάσεις διευρύνοντας το εύρος των δικαιούχων των κατανομών των επιδοτήσεων, καθώς υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες πληγέντων για άδικο αποκλεισμό από τις αποζημιώσεις;

3) Εάν υπάρχει πρόβλεψη για εφάπαξ καταβολή των πιστώσεων στους λογαριασμούς των δικαιούχων των αποζημιώσεων, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι καταβάλλονται ποσοστιαία και τμηματικά με αποτέλεσμα οι πληγέντες που είδαν τις επιχειρήσεις και τα σπίτια τους να καταστρέφονται να αδυνατούν να ανακάμψουν και να αντικαταστήσουν τις ζημιές και τις βλάβες τους;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτριος Μπιάγκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σκανδαλώδεις διαδικασίες ανάθεσης έργου εργοστασιακής συντήρησης και υποστήριξης μεταφορικών αεροσκαφών C-130Β/Η από την ΕΑΒ