Κέρκυρα, 21/3/2023

 

Προς:   Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας

               κ. Μαντώ Εγγλεζοπούλου

Στο πλαίσιο της ανάληψης των νέων σας καθηκόντων ως Διοικήτρια του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας, με αίσθημα ευθύνης και εκτίμησης, και προσδοκώντας σε μια γόνιμη συνεργασία, σας καταθέτω το παρόν υπόμνημα θέσεων και προτάσεων για τα θέματα υγείας που αφορούν τον νομό της Κέρκυρας.

Πολλά από αυτά τα αιτήματα έχουν κατατεθεί είτε σε μορφή Υπομνήματος σε Υπουργούς ή Αναπληρωτές Υπουργούς, στον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, είτε έχουν κατατεθεί σχετικές ερωτήσεις στην Βουλή των Ελλήνων. Μέσα στις θέσεις του υπομνήματος συμπεριλαμβάνονται και οι προτάσεις που κατατέθηκαν με το Κοινό Υπόμνημα όλων των φορέων της Κέρκυρας στην Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ. Γκάγκα.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Μπιάγκης

Βουλευτής Κέρκυρας – ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

 

Άμεση επαναπροκήρυξη όλων των άγονων θέσεων Ιατρών

Άμεση επαναπροκήρυξη όλων των άγονων θέσεων ιατρών των προηγούμενων ετών, καθώς με τα νέα δεδομένα της ένταξης της Κέρκυρας στην Α΄ ζώνη των Άγονων και προβληματικών περιοχών, είναι δυνατόν άμεσα να καλυφθούν καίρια κενά σημαντικότατων ειδικοτήτων για το Νοσοκομείο μας.

Λήψη άμεσων μέτρων για το Νοσοκομείο της Κέρκυρας

Λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας.

•             Επαρκής χρηματοδότηση του Νοσοκομείου και των δομών της περιοχής μας.

•             Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ώστε να οργανωθούν επαρκώς και ορθά οι υπηρεσίες της δομής.

•             Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για κάλυψη των αναγκαίων κενών οργανικών θέσεων, προκειμένου να ενισχυθεί ουσιαστικά η ιατρική αυτονομία και να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, να περιοριστεί η σπατάλη χρημάτων και η ταλαιπωρία από τις χιλιάδες διακομιδές προς άλλα νοσοκομεία και να επανέλθουν οι συνθήκες εργασίας σε αξιοπρεπή επίπεδα. Ειδική μέριμνα πρέπει να δοθεί στην λειτουργία της Μ.Ε.Θ. με προσλήψεις του απαραίτητου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ώστε να είναι αξιοποιήσιμα και τα πρόσθετα κρεβάτια αυτής, ειδικά για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, καθώς με τα νέα δεδομένα κρίνεται απαραίτητη η λειτουργία της συνολικά.

•             Λειτουργία όλων των κλειστών τμημάτων, όπως της Μονάδας Εμφραγμάτων, Μ.Α.Φ., Μονάδας Νεογνών κ.λπ. με ταυτόχρονη πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για την λειτουργία τους.

•             Επαναλειτουργία της Β' Παθολογικής Κλινικής που καταργήθηκε με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης.

•             Σύσταση Ενιαίου κλάδου Νοσηλευτικού προσωπικού με διακριτά καθήκοντα που θα περιγράφονται με νομοθετικές ρυθμίσεις.

•             Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά του υγειονομικού προσωπικού και χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος επικίνδυνης εργασίας.

•             Συντήρηση των κτηριακών υποδομών και του εξοπλισμού.

Υγειονομική Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία Αυτόνομης Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, καθώς έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας να επιλυθούν από την απόμακρη και αχανή 6η Υγειονομική Περιφέρεια που έχει υπό την εποπτεία της μια τεράστια περιοχή της χώρας.

Ενίσχυση Τμήματος ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα

Μεταφορά τηλεφωνικού κέντρου ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα, δημιουργία Παραρτήματος ΕΚΑΒ Βόρειας Κέρκυρας μετεγκατάσταση του ΕΚΑΒ στον χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.   

Επανασχεδιασμός αεροδιακομιδών από το Νομό της Κέρκυρας

Απαιτείται ο επανασχεδιασμός και η εξασφάλιση των καλύτερων συνθηκών για την πραγματοποίηση των διακομιδών από τα νησιά του Νομού μας προς την ηπειρωτική χώρα, ειδικά για το διάστημα που το αεροδρόμιο της Κέρκυρας θα παραμείνει κλειστό.

Επίλυση χρόνιων στεγαστικών προβλημάτων Κέντρων Υγείας

Επίλυση των χρόνιων προβλημάτων στέγασης και εξοπλισμού των Κέντρο Υγείας της περιοχής με ενίσχυση του προσωπικού τους και αναβάθμιση του ρόλου των Α/Βάθμιων δομών Υγείας.

Θέσπιση υπηρεσιακών και μισθολογικών κινήτρων για τους γιατρούς

Απαιτείται η θέσπιση ειδικών υπηρεσιακών και μισθολογικών κινήτρων στο πλαίσιο των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής.

•             Για τους Ειδικευμένους Γιατρούς μετά το πέρας της 5ετούς υποχρεωτικής τους θητείας στα Νοσοκομεία Νησιωτικών Περιοχών, θα προβλέπεται προτεραιότητα μετάθεσης σε Τριτοβάθμια Νοσοκομεία ή Νοσοκομεία Μεγάλων Αστικών Κέντρων.

•             Κατά τη διάρκεια της 5ετούς υπηρεσίας στα Νοσοκομεία Νησιωτικών Περιοχών θα προβλέπεται επίσης η δυνατότητα, κάθε 2 χρόνια και για έναν (1) ολόκληρο μήνα να παρακολουθεί ο Ιατρός τις εξελίξεις της Επιστήμης του σε Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο ή σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο επιλογής του.

•             Μέριμνα συνυπηρέτησης στον/στην σύζυγο εφόσον είναι εργαζόμενος/η του Δημοσίου Τομέα ή του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Ενεργοποίηση Α’ & Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης για ουσιαστικές παροχές στέγασης στο υγειονομικό προσωπικό

Απαιτείται η ενεργοποίηση των οργανισμών Α’ και Β’ βαθμού Αυτοδιοίκησης για την κατάθεση συγκεκριμένου σχεδίου βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου που θα μπορέσει να δώσει λύση στο μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το υγειονομικό προσωπικό της περιοχής.

Στελέχωση πλωτού ασθενοφόρου με το απαραίτητο προσωπικό

Η προμήθεια  του πλωτού ασθενοφόρου ταχύπλοου σκάφους πρέπει να συνοδευτεί με την πρόσληψη του απαραίτητου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Ενίσχυση Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας & Κοινωνικής Φροντίδας Κέρκυρας

Ενίσχυση του συντονιστικού ρόλου του Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας & Κοινωνικής Φροντίδας Κέρκυρας καθώς απαιτείται καλύτερος συντονισμός μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών καθώς έχει διευρυνθεί η ομάδα των συνανθρώπων μας που αιτούνται σχετικής βοήθειας. Το δίκτυο απαρτίζουν οι φορείς: Κέντρο Ψυχικής Υγείας-ΙΠΚ Κέρκυρας, Δημοτική Μονάδα Πρόληψης – ΔΗΜΟΠ “Νίκος Μώρος”, Περιφερειακό Ιατρείο Άνω Κορακιάνας, Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ) Κέρκυρας, Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” Κέρκυρας, Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων (Υπ. Παιδείας), Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κέρκυρας, Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Ιονίων Νήσων, Ιατροχειρουργική Εταιρεία Κέρκυρας, Εταιρεία Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας Παράρτημα Κέρκυρας και η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Κέρκυρας.

Επανασχεδιασμός – Επαναπροσδιορισμός Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

Τα νέα δεδομένα μετά την πανδημία και την κοινωνικό-οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε καθιστούν επιτακτικό τον επανασχεδιασμός του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», τον επαναπροσδιορισμός της ομάδας-στόχου και την υποστήριξη του θεσμού σε ανθρώπινο δυναμικό.

Δημιουργία Ξενώνα Απόρων – Αστέγων στην Κέρκυρα

Δημιουργία Ξενώνα Απόρων – Αστέγων – Εγκαταλελειμμένων, καθώς αυτή την έλλειψη πιέζονται να καλύψουν φορείς που έχουν άλλο στόχο με αποτέλεσμα η δυσλειτουργία ενός φορέα να συμπαρασύρει τους άλλους και να μηδενίζονται τελικώς όλες οι προσπάθειες.

Ανάπτυξη Οικοτροφείου για πάσχοντες από Άνοια τελικού σταδίου

Ανάπτυξη ενός νέου οικοτροφείου στην περιοχή της Κέρκυρας για την κάλυψη των αναγκών των πασχόντων από  άνοια τελικού σταδίου.

Χορήγηση έγκρισης Σκοπιμότητας στη Μονάδα «Διάπλους»

Στις 6/3/2019, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αναλαμβάνει την ευθύνη της απέναντι στο αντιναρκωτικό κίνημα της Κέρκυρας και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τροποποιώντας τον Ν. 4931/2013, πιστοποιεί την Μονάδα Απεξάρτησης ΔΙΑΠΛΟΥΣ του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Έχει κατατεθεί ολοκληρωμένος φάκελος αλλά εκκρεμεί η χορήγηση της έγκρισης σκοπιμότητας για την Μονάδα «ΔΙΑΠΛΟΥΣ» ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει την οικονομική υποστήριξή της μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Εκπροσώπηση Μονάδας «Διάπλους» στη Σ.Ε. Δικτύου Κέντρων Πρόληψης

Είναι απαραίτητη η εκπροσώπηση της Μονάδας «Διάπλους» στη συντονιστική επιτροπή του Δικτύου Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, καθώς είναι η μόνη πιστοποιημένη μονάδα της χώρας που δεν εκπροσωπείται στην εν λόγω επιτροπή.

 


 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σκανδαλώδεις διαδικασίες ανάθεσης έργου εργοστασιακής συντήρησης και υποστήριξης μεταφορικών αεροσκαφών C-130Β/Η από την ΕΑΒ

Ερώτηση: «Οι οχυρώσεις της Κέρκυρας έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους»